Ada beberapa bahan makanan mewah yang harganya sangat tinggi dan mungkin susah untuk dapatkan. Atau mungkin kamu belum pernah melihat makanan termahal yang pernah ada. Walaupun terkadang tidak masuk akal, makanan mewah dibawah ini merupakan makanan yang layak menyandang sebagai makanan mahal bukan karena cita rasanya yang enak, namun juga bahan – bahan makanan yang susah didapatkan. Dalam artikel ini ada beberapa bahan makanan yang harganya berubah ubah mengikut musim. Semak sepuluh bahan makanan mewah yang bernilai tinggi seperti berikut.
1. BELUGA CAVIAR
Beluga Caviar adalah salah satu bahan makanan termahal yang dapat kamu temukan dengan kisaran harga USD5000 atau Rm 20,000 per kilogram. Caviar adalah telur dari ikan Beluga Sturgeon yang dijumpai di laut Kaspia. Seekor ikan Beluga memerlukan waktu hingga 20 tahun untuk menjadi dewasa dan dapat menghasilkan telur. Seekor Beluga dewasa beratnya boleh mencapai 2 ton. Sangat besar bukan?
APA KELaZATAN YANG DIKENAL PALING MAHAL DI DUNIA DAN DITEMUKAN DI DALAM LAUT ? JAWABANNYA ADALAH BELUGA CAVIAR– sumber DARI WWW.CAVIAR-GUIDE.COM
Telur-telur dari ikan Beluga Sturgeon ini adalah telur-telur terbesar yang dijadikan sebagai caviar. Pada umumnya, warna telur Beluga adalah ungu hingga kehitaman. Warna Menentukan harga dari caviar. Telur yang berwarna pucatlah yang berharga paling mahal. Jangan berharap untuk mendapatkan caviar dalam jumlah yang besar karena makanan ini harganya sangat mahal. Tertarik untuk mencubanya?
2. SAFFRON
Saffron adalah bahan makanan kedua yang bernilai tinggi. Harga dari Saffron dapat berubah ubah mengikut musim. Biasanya saffron dijual per-pound dengan harga USD2000 atau Rm 8,000. Saffron dihargai sangat mahal karena bahan makanan yang biasanya digunakan sebagai bumbu ini sangat susah untuk mendapatkannya. Warna dari saffron adalah kuning cerah dengan aroma seperti aroma jerami. Jangan tertipu dengan aromanya karena bahan makanan ini banyak digunakan untuk berbagai makanan mewah.
3. TRUFFLE PUTIH
Pernah mendengar tentang truffle putih? Jika kamu tidak pernah tahu seperti apa truffle itu, kamu pasti tahu bagaimana bentuk cendawan. Truffle memiliki bentuk yang sangat mirip dengan cendawan. Bezanya adalah bau dari truffle yang sangat khas seperti bau dari kacang kenari goreng. Uniknya, tidak semua orang dapat membezakan bau dari white truffle dan bau dari cendawan biasa.
4. DAGING Lembu KOBE
Kamu pasti pernah makan daging. Tapi apakah kamu tahu tentang daging yang termahal di dunia? Daging lembu termahal di dunia adalah daging lembu Kobe. Kobe adalah kota di Jepun yang menghasilkan daging lembu berkualiti tinggi. Apa yang membezakan daging lembu ini dengan daging lembu yang biasa? Kamu pasti terkejut karena lembu Kobe mendapat penjagaan khusus. Lembu kobe selalu dijaga dengan baik agar menghasilkan daging yang lembut dan lemaknya merata. Harga dari daging lembu Kobe mencapai USD300 untuk setiap setengah kilogram atau Rm 1,200. Cuba dan rasakan sendiri sensasi dari daging lembu Kobe yang lembut.
5. SARANG BURUNG
Bahan makanan kelima ini sangat tidak asing bagi orang China/Malaysia meskipun tidak semua orang mahu memakannya. Sarang burung merupakan salah satu bahan makanan termahal yang juga dicari oleh banyak orang untuk dijadikan sumber perniagaan. Biasanya sarang burung dibuat sup atau pemanis dalam sajian makanan. Tapi, kamu mungkin menemukan lebih banyak orang membuat sup dengan bahan sarang burung.
6. IKAN FUGU
Kali ini kita akan membahas tentang bahan makanan paling mahal sekaligus paling mematikan di dunia. Banyak juga yang pening, mematikan tapi mahal? Ternyata banyak juga yang kita belum tau. Ikan adalah makanan yang memiliki nilai gizi yang tinggi. Namun, bagaimana bila yang akan kita makan adalah ikan fugu. Sepotong kecil ikan fugu ini dapat membunuh manusia dewasa. Sukar dipercayai kalau ikan beracun ini merupakan salah satu bahan makanan termahal di dunia khususnya di Jepun dan Korea. Yup, harga satu hidangan ikan ini adalah 10.500 yen.
7. HATI ANGSA
Bahan makanan ke tujuh ini biasa juga disebut sebagai hati unggas khususnya angsa. Bahan ini diproses di dalam tubuh unggas hidup-hidup. Angsa akan diberi banyak makanan melalui salur yang dimasukkan ke dalam tenggorokannya. Struktur tubuh unggas membuat sistem badan tanpa rasa sakit bagi mereka tapi jangan cuba-cuba di rumah ya! Cara ini akan membuat hati angsa tersebut membesar dan dipenuhi dengan lemak. Di Perancis bahan ini juga disebut dengan Foei gras. Rasanya sangat lembut seperti mentega. Tertarik untuk mencoba?
Jika ya, maka kamu harus seluk kocek seluar dalam-dalam kerana harga makanan ini 100 Euro per auns atau Rm 500. Untuk mendapatkan rasa terbaik, sebaiknya hati angsa ini dimakan mentah. Jika ingin memasaknya, pastikan tidak lebih dari 2 menit karena rasanya akan berbeza dan rasa yang kamu dapatkan juga berbeza.
8. LOBSTER
Lobster termasuk dalam salah satu makanan termahal di dunia. Haiwan berkulit keras ini memiliki rasa yang sangat nikmat dan aroma yang khas. Cukup sukar untuk mendapatkan haiwan ini kerana tempat mereka hidup berada di bebatuan pantai yang dihempas ombak besar. Indonesia memiliki laut yang luas dan hidupan ini juga semakin besar namun tetap saja kita perlu seluk pocket seluar cukup dalam kerana harga per aunsnya mencapai Rm 900.
9. Cendawan MATSUTAKE
Cendawan matsutake salah satu bahan makanan yang paling penting dalam masakan Jepun. Tahukah kamu kalau di Jepun terdapat budaya saling menukar dan memberi cendawan. Nah..ini salah satu cendawannya. Pernah melihatnya? Tentu saja pernah tapi pernah makan? Kalau kamu mahu makan ini, siapkan wang yang banyak kerana harga cendawan ini, cendawan mentahnya saja $2000 per kilogram kalau dalam ringgit jadi Rm 8,000. Kita mesti import cendawan ini dari Jepun, Korea, dan Kanada. Kalau x dpt makan cendawan ini, tak apa kan kita masih ada cendawan lain. Hehehehehe…
10. TIRAM
Ini adalah bahan makanan termahal di dunia yang terakhir. Tiram , haiwan lembut bercengkerang keras ini biasanya disajikan begitu saja. Bahan ini sangat terkenal dan selalu di dalam masakan Perancis. Sebenarnya disajikan mentah ..Cuma di buka cengkerangnya serta diperah lemon terus disajikan di atas piring dengan ais batu.
0 comments:
Post a Comment